Özkan Turan BEYPAZARI'nı Gezdi Gördü Yazdı
Buram Buram Tarih kokan BEYPAZARI
05/06/2024 00:41 | Son Güncelleme : 07/09/2024 16:37 | Okunma Sayısı : 36 | Özkan Turan
Eşsiz tarihi dokusu ve insanlarının sıcak ve güleryüzlü yakın ilgisi nedeniyle Gezginlerin ve fotoğraf meraklılarının sıkça ziyaret ettiği yerlerdendir Beypazarı.
Pek çok eski uygarlıklara ev sahipliği yapmış olan Beypazarı toprakları Selçuklular döneminde İstanbul - Bağdat yolu üzerinde önemli bir ticaret merkezi olmuştur.
Beypazarı, Türklerin Anadolu’ya egemen oluşuyla Türkmen boylarının da yurdu olur.
Beypazarı, konakları ile meşhurdur.
Genellikle iki ya da üç katlı olan konaklar yapılırken işlevsel ve kültürel detaylarla bezenmişlerdir. Bu evler zemin katları taş, üst katları ahşap iskelet içine ahşap veya kerpiç dolgu sistemi kullanılarak inşa edilmiş.
Tadı damağımda kalan Beypazarı güveci ve Beypazarı kurusu gibi geleneksel lezzetleri, telkari ve dokumacılık gibi çeşitli el sanatları ile öne çıkan Beypazarı, tüm kültürel değerleri ile ziyaretçilerini etkilemeyi başarıyor.
Beypazarı'na has şekillerde yapılan yemek ve tatlılar arasında : tarhana , yaprak dolması (sarması), yalkı, bici, göce, perçem, yarımca, Beypazarı güveci, kartalaç, bazlama ekmeği, oğmaç, tohma, şerit, uruş kapaması, Beypazarı kurusu, mumbar (Beypazarı sucuğu), baklava (80 katlı yufka), ebesüt, höşmerim ve havuç lokumu vardır.
Bu yemek ve tatlıların bir kısmı Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlıdır.
Her yıl haziran ayının ilk haftasında "Geleneksel Tarihi Evler, El Sanatları, Havuç ve Güveç Festivali" düzenlenir. Yerli ve yabancı gruplar gösteriler düzenler, konserler verilir, yöresel yemekler ve tatlılar tanıtılır.
Dünyanın dört bir yanına ihraç edilen Ülkemizin en değerli maden suyu olan Beypazarı maden suları da buradadır.
Bir sonra ki yazımda görüşmek üzere...